Najlepsza kuchnia świata


Miesiąc temu, po powrocie z Maroka, obiecałam post na temat pyszności z kraju Maghrebu. Cały czas zgłębiam tajniki kuchni marokańskiej i za każdym podczas podróży do Maroka odkrywam nowe smaki, nowe dania, nowe kulinarne triki.  Z ostatniego urlopu wracałam z bagażem wypchanym po brzegi zakupami z lokalnych targowisk – kilka rodzajów oliwek, ostra pasta hrrisa, świeżo zmielone przyprawy, oraz tradycyjne naczynia do przyżądzania tajin, kuskusu oraz ogromna (i bardzo ciężka) żeliwna patelnia do smażenia naleśników. Na blogu umieszczałam już wcześniej marokańskie przepisy, ale wraz z moim nowym dobytkiem, mam nadzieje, że pojawi się ich jeszcze więcej.

 

Dlaczego tak bardzo zachwycam się smakiem marokańskich potraw? Ponieważ są one niezwykle aromatyczne, bardzo czesto zaskakują nietypowymi połączeniami (np. słodkie z słonym), a do ich przyżądzenia zazwyczaj wykorzystuje się dużo różnorodnych warzyw (a jak wiadomo fanką mięsa nie jestem). Dodatkowo wszelkie dania jedzone na miejscu mają niepowtarzalny smak, co wynika z niesamowitej jakości składników – w żadnym innym kraju nie spotkałam się z tak pysznymi i soczystymi owocami i warzywami.  Często bywa tak, że gotuję jakąś marokańską potrawę na Cyprze, ale nie smakuje ona tak samo jak w Maroku...

 

Oczywiście marokańskie specjały nie mają prawa bytu bez odpowiedniej ilości przypraw.  Wiele z nich, takich jak szafran, mięta, oliwki, cytryny uprawiane są w domu.  Typowe przyprawy stosowane w marokańskiej kuchni to: cynamom, kumin, kurkuma, imbir, papryka, szafran, anyż. Dodatkowo używa się ogromne ilości świeżej natki piertuszki i kolendry.

 

Moje ulubione dania to przede wszystkim kuskus, harira,  bastilla, ryby zapiekane z warzywami, zaluk,  oraz naleśnikowate twory typu msmen i harcha.




typowy marokański obiad


król wszelkich potraw - kuskus

typowe marokańskie śniadanie





 

4 komentarze:

  1. Wygląda mega smacznie. Chyba nie odeszłabym od stołu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kuskus znam, kiedys kolega z pracy serwował, jego mama gotowała:) wyborny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Trudno się z Tobą nie zgodzić, saudyjska kuchnia w niczym niestety nie przypomina marokańskiej

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Lemessoss , Blogger