Piątkowe popołudnie to idealny czas na zaparzenie
filiżanki kawy. Mimo, iż na Cyprze ogromną popularnością cieszy się kawa na
zimno, czyli słynne frappe, to jednak sporo osób pije również kawę parzoną
tradycyjnie.
Do jej przygotowania używa się małych dzbanuszków z długą
rączka, zwany mbrikia lub cezve, które tradycyjnie
wykonywane są z miedzi. Cypryjska kawa parzona jest ze świeżych ziaren kawy
brazylijskiej.
Jak zrobic kawę po cypryjsku:
Na dwie łyżeczki sypanej kawy dodajemy jedną małą
filiżankę wody, a następnie cukier, kiedy woda jest nadal zimna. Ilość cukru
zależy od tego, czy chcemy by nasza kawa była słodka glykis (2
łyżeczki), średnia metrios (1 łyżeczka) lub niesłodzona sketos.
Dzbanuszki mbrikia są podgrzewane na kuchence lub na małych tackach
wypełnionych gorącym piaskiem, który rozprowadza ciepło bardziej płynnie i
jednolicie. Po rozpuszczeniu cukru, kawa doprowadzana jest do wrzenia, tworząc
na wierzchu kremową pianę znaną jako kaimaki. Kiedy pianka zaczyna
bulgotać, to znak, że kawa jest gotowa i możemy dzbanuszek zdjąć z ognia.
Cypryjska mała-czarna serwowana jest w niewielkich filiżankach, zawsze w
towarzystwie szklanki wody.
Poniższy filmik pokazuje dokładnie jak zaparzyć kawę po
cypryjsku:
Musze chyba wypróbowac:)
OdpowiedzUsuńHmmm... Interesujące :)
OdpowiedzUsuńZaglądałam do Ciebie dawniej, potem chyba zrobiłaś przerwę i przestałam. Będę Cię znowu odwiedzać, cieszę się, że piszesz. Pozdrawiam z Podkarpacia!
OdpowiedzUsuńMam czasami mniejsze lub większe zastoje na blogu... Miło mi, że do mnie zaglądasz:)
UsuńNajlepszy herbaty sklep internetowy tylko na https://cupandyou.pl/. Poznaj czym jest herbata sklep internetowy
OdpowiedzUsuń